Zaduženost pada, štednja raste

Bez autora
Mar 21 2010

Ukupna zaduženost svih sektora u BiH veća je od ukupnih depozita za oko 1,5 milijardi KM, što je iznenađujuće dobar rezultat s obzirom na dubinu ekonomske krize u BiH. Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna zaduženost svih sektora (privreda, stanovništvo, institucije…) dostigla je iznos od 13,56 milijardi KM, dok su svi depoziti navedenih sektora premašili iznos od 12 milijardi KM. Ukupna zaduženost stanovništva na kraju 2009. godine popela se na 6,3 milijarde KM, dok su štedni ulozi stanovništva dostigli iznos od 5,6 milijardi KM. Glavnina zaduženosti, ali i štednih depozita odnosi se na Federaciju BiH. Naime, ukupna zaduženost građana RS-a iznosi 1,48 milijardi KM, dok su štedni depoziti skoro 400 miliona manji, i trenutno iznose 1,1 milijardu KM. U protekloj godini kreditna aktivnost banaka bila je nešto restriktivnija, što je izravno uticalo na pad kreditne zaduženosti svih sektora, uz istovremeni vrlo blagi rast depozita.

Zaduženost pada, štednja rasteUkupna zaduženost svih sektora u BiH veća je od ukupnih depozita za oko 1,5 milijardi KM, što je iznenađujuće dobar rezultat s obzirom na dubinu ekonomske krize u BiH.

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna zaduženost svih sektora (privreda, stanovništvo, institucije…) dostigla je iznos od 13,56 milijardi KM, dok su svi depoziti navedenih sektora premašili iznos od 12 milijardi KM. Ukupna zaduženost stanovništva na kraju 2009. godine popela se na 6,3 milijarde KM, dok su štedni ulozi stanovništva dostigli iznos od 5,6 milijardi KM. Glavnina zaduženosti, ali i štednih depozita odnosi se na Federaciju BiH. Naime, ukupna zaduženost građana RS-a iznosi 1,48 milijardi KM, dok su štedni depoziti skoro 400 miliona manji, i trenutno iznose 1,1 milijardu KM.

U protekloj godini kreditna aktivnost banaka bila je nešto restriktivnija, što je izravno uticalo na pad kreditne zaduženosti svih sektora, uz istovremeni vrlo blagi rast depozita.

Zabrinjava međutim činjenica da je povećana stopa tzv. rizičnih kreditnih plasmana, tj. kredita koji se neredovno servisiraju. Raniji procenat ovih kredita bio je vrlo nizak, ispod 2 posto, no u protekloj godini procenat rizočnih krediti popeo se na 3,3 posto a pred kraj godine na blizu 5 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik